Medaljongsjuka..

 

Alexander har fått medaljongsjuka. Inget farligt men vi blev lite oroliga över alla utslag som helt plötsligt blossade upp. Tur att syster kunde ställa diagnos så vi slapp oroa oss!
Medaljongsjuka går ofta över av sig själv inom sex veckor, men det kan ta uppåt tre månader. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen finnas kvar en längre tid, kanske upp till ett halvår. Det är ovanligt att man får tillbaka sjukdomen.

Symtom

Sjukdomen börjar ofta med att man får ett enda utslag, så kallad primärmedaljong, någonstans på bålen, överarmarna eller låren. Utslaget är ovalt och några centimeter långt. Efter en till två veckor har man ofta fått många mindre likadana utslag på samma kroppsdelar. Man brukar inte få utslag i ansiktet. Utslagen är rosafärgade och fjällar. En del kan ha klåda.

Behandling

Det finns ingen behandling mot medaljongsjuka, men om man har klåda kan man prova receptfri kortisonkräm. Eftersom klådan kan bli värre om huden är torr är det bra att vara sparsam med tvål och vatten och använda mjukgörande kräm.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Festbilder!